PreviousHeadlines NetherlandsNext


Paul Rosenmöller keert voor GroenLinks terug in de politiek: ‘Het virus raak je nooit helemaal kwijt’
Paul Rosenmöller verliet zestien jaar geleden na de val van het kabinet Balkenende I de politiek. Vandaag kondigt GroenLinks aan dat de ex-partijleider terugkeert als lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen. ‘We zijn bereid samen te werken met het kabinet.’
(Wed, 21 Nov 2018 01:00:00 GMT)

Anti-Maycoup van brexiteers mislukt – te weinig brieven van conservatieve fractieleden
Wat een anti-Maycoup had moeten worden, bleek uiteindelijk een veredelde scène uit de komische televisieserie Dad’s Army. In een persconferentie heeft Jacob Rees-Mogg, de plechtstatige leider van de Conservatieve brexiteers, dinsdag toegegeven dat er bij lange na niet genoeg brieven zijn geschreven door fractieleden die May nu al willen vervangen.
(Tue, 20 Nov 2018 16:46:00 GMT)

Spoedeisende hulp en verloskunde verdwijnen definitief uit ziekenhuis Lelystad
Het MC Zuiderzee-ziekenhuis in Lelystad, onderdeel van de failliete IJsselmeerziekenhuizen, zal bij een eventuele doorstart geen volwaardige spoedeisende hulp (SEH) en acute verloskunde meer kunnen bieden. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg dinsdag aan de Tweede Kamer gemeld.
(Tue, 20 Nov 2018 22:06:53 GMT)

Trump: VS blijven trouwe bondgenoot van Saoedi-Arabië, ondanks moord op Khashoggi
President Trump heeft laten weten dat de Verenigde Staten een ‘trouwe partner’ van Saoedi-Arabië blijven, ook al zou het ‘heel wel mogelijk’ kunnen zijn dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman van de moord op de dissidente journalist Jamal Khashoggi wist. ‘Misschien wist hij het, misschien niet’, zei Trump in een verklaring met als eerste zin: ‘De wereld is een gevaarlijke plaats!’
(Tue, 20 Nov 2018 19:10:00 GMT)

Mogen wij u een aantal vragen over onze website stellen?

Een Rus aan het hoofd van Interpol? Westerse landen maken zich zorgen
Interpol krijgt mogelijk een Russische topman. Westerse landen en mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen. Ze vrezen dat het Poetin helpt Interpol te gebruiken om politieke tegenstanders te achtervolgen.
(Tue, 20 Nov 2018 17:02:16 GMT)

Vandaag mochten kinderen voor het eerst vragen stellen in de Tweede Kamer
Misschien wordt het wel een traditie. Dinsdag was het eerste kindervragenuur met premier Rutte en zijn ministers. Het ging er in elk geval vriendelijker aan toe dan bij de volwassenen.
(Tue, 20 Nov 2018 18:06:00 GMT)

Italië beschuldigt Artsen zonder Grenzen van afval dumpen, neemt reddingsboot in beslag
De Italiaanse justitie heeft dinsdag opdracht gegeven de Aquarius, het reddingsschip waarmee Artsen Zonder Grenzen (AzG) jarenlang bootmigranten redde op de Middellandse Zee, in beslag te nemen. Volgens de openbaar aanklager heeft de Aquarius in totaal 24 duizend kilo illegaal afval gedumpt in elf verschillende Italiaanse havens. AzG spreekt schande van de beschuldigingen en noemt het ‘de zoveelste aanval bedoeld om onze reddingsactiviteiten op zee te blokkeren’.
(Tue, 20 Nov 2018 18:32:21 GMT)

Milieuchef VN neemt ontslag na kritiek op extravagant reisgedrag
De chef van het milieuprogramma van de Verenigde Naties is opgestapt na kritiek op zijn reisgedrag. De Noorse Erik Solheim reisde in een periode van 22 maanden maar liefst 529 dagen en dat kostte ruim 400.000 euro.
(Wed, 21 Nov 2018 00:41:00 GMT)

Hoe de benoeming van de burgemeester uit de grondwet verdween
De gekozen burgemeester is een stap dichterbij – een ‘historische overwinning’ volgens D66 – maar voorlopig verandert er in de praktijk weinig. Hoe de benoeming van de burgemeester uit de grondwet verdween.
(Tue, 20 Nov 2018 19:11:00 GMT)

Premier Sánchez van Spanje speelt met het idee van nieuwe verkiezingen (en dat is zo gek nog niet)
De triomf van Pedro Sánchez leek groot toen hij zijn voorganger Rajoy verdreef uit het Spaanse regeringspaleis. Maar inmiddels dreigt zijn regeerperiode uit te lopen op een teleurstelling. Sánchez’ linkse kabinet slaagt er niet in voldoende steun te krijgen voor een eigen begroting. En dat betekent: vervroegde verkiezingen.
(Tue, 20 Nov 2018 16:45:00 GMT)

Ineens begint Spanje lawaai te maken over de Brexit
Een nieuwe wending in het toch al niet van spanning gespeende Brexitdrama: de Spaanse premier Sánchez dreigt het moeizaam bevochten Brexitakkoord op te blazen nog vóór het Britse parlement met een tegenstem kan komen. Steen des aanstoots voor Sánchez: de rots Gibraltar.
(Tue, 20 Nov 2018 14:57:00 GMT)

Het begin van de latrelatie tussen stad en ommeland: in Groningen wordt gestemd
Ondanks verzet tegen de ‘annexatie’ hoort het forensendorp Haren, net als Ten Boer, vanaf 1 januari bij de gemeente Groningen. Woensdag stemmen de inwoners voor de nieuwe raad. Hoe voorkom je dat ‘de stad over de dorpen heen zal rollen’?
(Tue, 20 Nov 2018 18:54:00 GMT)

Eerste Kamer maakt weg vrij voor gekozen burgemeester. Hoe kunnen die verkiezingen verlopen?
De kogel is door de kerk: de Eerste Kamer stemde dinsdagmiddag voor het schrappen van de grondwetsbepaling die voorschrijft dat de burgemeester bij koninklijk besluit wordt benoemd. Dat maakt in de toekomst de weg vrij voor burgemeestersverkiezingen, in welke vorm dan ook.
(Tue, 20 Nov 2018 13:16:00 GMT)

75 procent bodem Zuid-Holland zakt weg: provincie zoekt naar oplossingen
Door de droge zomer zakt de Nederlandse bodem veel harder dan gemiddeld. De provincie Zuid-Holland zoekt al jaren naar (vaak peperdure) oplossingen voor verzakkende huizen, infrastructuur, en voor dalende veenweidepolders. Gedeputeerde Rik Janssen zoekt naar oplossingen op maat, want zomaar miljarden erin pompen heeft volgens hem geen zin. Ook melkboeren moeten nieuwe wegen inslaan, want ‘een koe kun je niet kruisen met een eend’.
(Tue, 20 Nov 2018 12:37:00 GMT)

De koers van de Bitcoin keldert – is dit het einde?
Nog maar een jaar geleden kon het niet op met de bitcoin. De cryptomunt was bijna 20 duizend dollar waard en zou volgens sommige kenners alleen maar verder stijgen. Inmiddels is de munt in een vrije val terecht gekomen. Wat is er aan de hand?
(Tue, 20 Nov 2018 16:36:00 GMT)

Politie traceert 900 Instagram-accounts waarop illegaal vuurwerk wordt aangeboden
Instagram gaat op verzoek van de politie negenhonderd accounts offline halen waarop illegaal vuurwerk wordt aangeboden. De politie doet onderzoek naar de gebruikers, zodat die kunnen worden gestraft.
(Tue, 20 Nov 2018 17:04:37 GMT)

Ex-premier Macedonië krijgt politiek asiel in Hongarije om celstraf in thuisland te ontlopen
Tien jaar lang was Nikola Gruevski premier van Macedonië, maar uiteindelijk moesten Hongaarse diplomaten hem het land uit smokkelen om te voorkomen dat hij in de gevangenis zou belanden. De voormalige premier maakte dinsdag bekend dat hij asiel heeft gekregen in Hongarije, het land waar zijn politieke geestverwant Viktor Orbán de scepter zwaait.
(Tue, 20 Nov 2018 18:35:55 GMT)

Trump in verlegenheid doordat Ivanka privémail gebruikte voor overheidszaken
President Trump is flink in verlegenheid gebracht doordat zijn dochter Ivanka vorig jaar haar persoonlijke e-mailaccount gebruikte voor overheidszaken. De handelwijze van Ivanka, presidentieel adviseur, is pikant omdat Trump tijdens de verkiezingen Hillary Clinton hard aanviel voor hetzelfde vergrijp.
(Tue, 20 Nov 2018 10:28:00 GMT)

Trump uit kritiek op topcommando: ‘We hadden Bin Laden eerder moeten doden. Idioten!’
President Trump peinst er niet over om zijn kritiek terug te nemen op een van de meest gerespecteerde militairen van Amerika. Twee dagen nadat hij de architect van de operatie tegen Osama bin Laden, oud-admiraal William McRaven, had bekritiseerd, herhaalde Trump dat de Al Qaida-leider te laat was uitgeschakeld door Amerikaanse commando’s.
(Tue, 20 Nov 2018 13:51:00 GMT)

De Persgroep Publishing Nederland NV