PreviousHeadlines NetherlandsNext


Zeldzame aanslag op militaire parade Iran eist zeker 25 doden
Bij een aanslag op een militaire parade in het zuidwesten van Iran zijn zaterdag zeker 25 doden gevallen, onder wie 12 leden van de Revolutionaire Garde. Vier aanvallers schoten in de plaats Ahvaz in op een tribune waar marcherende militairen van het elitekorps langskwamen en raakten daarbij ook omstanders. Iraanse media melden dat er zeker zestig gewonden zijn gevallen, onder wie vrouwen en kinderen.
(Sat, 22 Sep 2018 09:43:32 GMT)

Paus doet concessie in vete met China: 7 staatsbisschoppen erkend
Paus Franciscus accepteert zeven door de Chinese staat benoemde bisschoppen als gezagsdragers van het Vaticaan. Met de grote concessie aan Beijing hoopt de paus voor elkaar te krijgen dat ‘de wonden uit het verleden helen’ en de verdeelde katholieke gemeenschap in China zich na decennia weer kan verenigen.
(Sat, 22 Sep 2018 12:07:12 GMT)

Milieuchef VN oogst kritiek als frequent flyer
De chef van het milieuprogramma van de Verenigde Naties ligt onder vuur wegens zijn buitensporige reisgedrag. De Noor Erik Solheim handelt in strijd met de ‘eigen’ doelstelling om de uitstoot van CO2 terug te brengen.
(Sat, 22 Sep 2018 10:12:52 GMT)

Baudet: ‘Dit debat is beneden mijn waardigheid’
Na woensdag een dag lang de kritiek van de oppositie te hebben moeten ondergaan, mag premier Rutte vandaag zijn kabinetsplannen verdedigen. De Volkskrant verslaat wederom het debat, het Nederlands Debat Instituut analyseert de debatkunsten van onze politici. Volg dit liveblog en mis niets van de Beschouwingen.
(Fri, 21 Sep 2018 08:26:46 GMT)

Brede werkloosheid in Nederland in vier jaar bijna gehalveerd, maar daling vlakt af
Het ‘onbenut arbeidspotentieel’ is sinds 2014 gedaald van 1,8 naar 1,1 miljoen mensen. Tot deze groep behoren alle mensen die kunnen werken maar geen werk hebben en parttimers die meer willen werken. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
(Fri, 21 Sep 2018 22:01:00 GMT)

Welnee, hier is geen ramp gebeurd (zegt Trump)
Een jaar na de orkanen die Puerto Rico verwoestten, krabbelt het eiland langzaam op, ziet Michael Persson.
(Fri, 21 Sep 2018 15:55:27 GMT)

Onderminister ontkent dat hij Trump wilde laten afluisteren
De Amerikaanse onderminister van Justitie Rod Rosenstein ontkent dat hij Donald Trump wilde laten afluisteren, om vervolgens een procedure te beginnen om de president af te zetten.
(Fri, 21 Sep 2018 20:43:49 GMT)

Kabinet wuift plannen Dijkhoff weg voor zwaarder straffen in probleemwijk
Het kabinet is niet van plan om misdrijven in probleemwijken harder te bestraffen. Ook komt er geen speciaal integratiebeleid voor stedelijke gebieden waar meer dan de helft van de bewoners een niet-westerse achtergrond heeft, zoals VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff eerder deze week voorstelde.
(Fri, 21 Sep 2018 19:54:14 GMT)

Elektrische bolderwagen vooralsnog niet van openbare weg, zegt minister
Er is geen aanleiding om de elektrische bolderkar Stint acuut van de openbare weg te weren. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven in reactie op het ongeval in Oss. Wel wil de minister de toelatingsprocedure voor ‘licht gemotoriseerde voertuigen’ opnieuw tegen het licht houden.
(Fri, 21 Sep 2018 18:44:04 GMT)

Expats woedend over versobering belastingkorting: kabinet belazert ons
Zeker 40 duizend buitenlandse werknemers in Nederland hebben de krachten gebundeld in een protestbeweging tegen een geplande wijziging van de belastingwet. Het kabinet wil vanaf volgend jaar de zogeheten 30 procentregeling versoberen. Hierbij krijgen veelal hoogopgeleide expats 8 jaar lang 30 procent korting op hun inkomstenbelasting. Dat moet naar 5 jaar, zonder overgangsregeling voor expats die hier al zijn.
(Fri, 21 Sep 2018 12:57:38 GMT)

‘De schatkist bewaren is een stuk moeilijker in goede tijden’
Minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) is trots op het ‘historische’ begrotingsoverschot. Maar is dat op de lange termijn wel houdbaar, of moeten we nu juist meer bezuinigen?
(Fri, 21 Sep 2018 17:15:17 GMT)

Te veel voor te weinig: garnalensector kampt met overvloed en bodemprijzen
Het garnalenseizoen begint vroeg dit jaar, met recordvangsten. Het gevolg: lage prijzen. Maar afspreken aanzienlijk minder uit te varen, is in strijd met de aard van de vissers én de mededingingswet. ‘De ACM ligt hier achter de heg.’
(Fri, 21 Sep 2018 13:48:19 GMT)

Wat de ‘onvermijdelijke’ val van Ian Buruma zegt over het #MeToo-debat
Opvallend afwezig, in de progressieve intellectuele Amerikaanse media de afgelopen dagen, was iemand die het opnam voor de gevallen wapenbroeder Ian Buruma. De Nederlandse hoofdredacteur van The New York Review of Books zag zich woensdag gedwongen op te stappen nadat ophef was ontstaan over een stuk waarin een auteur beschreef hoe hij persoonlijk had geleden onder beschuldigingen van seksueel geweld.
(Fri, 21 Sep 2018 19:30:01 GMT)

Militairen, politieagenten, zorgmedewerkers en leraren protesteren tegen dividendbelasting
Na de oproep twee weken geleden, volgde vrijdag de bevestiging: militairen, politieagenten, zorgmedewerkers en leraren gaan dinsdagavond 2 oktober in Den Haag demonstreren tegen het afschaffen van de dividendbelasting.
(Fri, 21 Sep 2018 18:09:29 GMT)

EU verwijt Britten ‘totaal mismanagement’, Britse media nemen het op voor ‘hun’ May
‘Smerige EU-ratten’ (The Sun). ‘Een hinderlaag’ (The Guardian). Britse media vuurden vrijdag met scherp op wat zij zien als een vernedering van ‘hun’ premier May tijdens de EU-top in Salzburg. EU-diplomaten zijn niet onder de indruk van deze verbale agressie, ze verwijten Londen ‘totaal mismanagement’ van de verwachtingen rond de Brexit.
(Fri, 21 Sep 2018 19:59:27 GMT)

Dwaling herstellen is mogelijk (in theorie), maar: onterecht veroordeelden zijn nog lang niet vrij
Is het in Nederland mogelijk een gerechtelijke dwaling te herstellen? Die vraag dringt zich op na het verschijnen deze week van een vernietigend advies over de Arnhemse villamoord. In theorie kan het, zeggen advocaten. Maar de praktijk leert: wie onterecht veroordeeld is, is nog lang niet vrij.
(Fri, 21 Sep 2018 18:37:01 GMT)

PVV-raadslid Delfzijl stapt op om Facebookreactie 'Blussen met benzine!' op brand AZC
PVV’er Emil Smeding, raadslid in de gemeente Delfzijl, stapt op vanwege een reactie die hij op Facebook heeft geplaatst. Onder een bericht over brand in een asielzoekerscentrum in Ter Apel schreef hij ‘Blussen met benzine!’.
(Fri, 21 Sep 2018 07:22:11 GMT)

Ooit was hij de grote baas van de gangsterrap, nu verdwijnt 'Suge' Knight 28 jaar achter de tralies
Marion ‘Suge’ Knight speelde ooit met Death Row Records een voorname rol in de wereld van de gangsterrap. Miljoenen verdiende hij met het werk van Snoop Dogg, Dr. Dre en Tupac Shakur. Maar na jaren van aanvaringen met justitie, is Knights ster gedoofd. Gestoken in een oranje gevangenispak en geketend, ging hij akkoord met 28 jaar cel wegens doodslag.
(Fri, 21 Sep 2018 14:29:03 GMT)

VS leggen Chinees leger sancties op na aankoop van Russische wapens
De VS hebben het Chinese leger sancties opgelegd vanwege het kopen van Russische wapens. Op deze manier wil Washington via een omweg de regering-Poetin straffen voor onder andere de bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de annexatie van Oekraïne.
(Fri, 21 Sep 2018 05:55:02 GMT)

Geblunder met Syrische jihadisten zet coalitie ernstig onder druk
De 25 miljoen euro die de Nederlandse overheid per abuis heeft doorgesluisd naar Syrische jihadisten leidt tot oplopende spanningen in de regeringscoalitie. Het CDA en de ChristenUnie bestoken VVD-minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken tot diens ergernis meerdere malen per week met lastige Kamervragen over de kwestie.
(Fri, 21 Sep 2018 00:00:00 GMT)

De Persgroep Publishing Nederland NV